Gåke - trubaduren från Strömmarna
Gåke är född och uppvuxen alldeles intill Lilleström på Flatön. Musiken fanns i familjen redan från början. Pappa Ville spelade dragspel hemmavid och ofta på logdanser runt om i trakten. Gåkes avgörande kontakt med Taube kom genom Björn och Rose-Marie Adamsson som hyrde in sig i lillstugan hemma vid Strömmen under sommaren 1965. Med sig på sin semester till Flatön hade de en resegrammofon och en uppsättning Taubeskivor. Gåke fascinerades av Taubes målande texter, i synnerhet de dramatiska såsom "Blue Bird av Hull", "Eldarevalsen", "Fritiof Andersson", "Möte i Monsunen" m.fl.

Gåkes första betalda sångframträdande skedde i Flatö kyrka 1970 till ett gage av 30 kr. Gitarren kom in bilden i 11-årsåldern genom att Gåkes bror Oa hade lånat en gitarr i skolan vilken Gåke lånade i smyg när brodern inte var hemma.

I mitten av 70-talet bildade Gåke sitt första band tillsammans med två kompisar från Flatön. Magnecyls Treo, som bandet hette, spelade i huvudsak covers. I slutet av 70-talet anslöt sig Oa till bandet och bandet bytte då namn till MASH och spelade som dansband runt om i Väst Sverige.

1982 blev Gåke professionell musiker när han gick med i dansbandet Norrsken som sångare och gitarrist. Under hela den här dansbandstiden kände Gåke att det saknades någonting och det var visorna, framförallt då Taube. Denna saknad botades när han 1993 fick jobb som hustrubadur på Handelsman Flink där han fortfarande är engagerad. 1998 fick Gåke en förfrågan att medverka på Taubespelen och gjorde så varje år fram till 2003. Uppmärksamheten från Taubespelen och Handelsman Flink samt de utgivna CD-skivorna (se nedan) har gjort att Gåkes rykte som trubadur bland visfolk har spridits och att han nu också engageras runt om i Väst Sverige men även i Norge som är ett visälskande land.

Gåkes förmåga att tolka Taube gav honom 1999 ett stipendium ur Gösta Taube Minnesfond.

Gåke har tillsammans med brodern Oa och vännerna Öivind och Elisabeth startat Apollon i Håtteland som är en visfestival och ett forum för den skandinaviska visan. Allt började en mörk februarikväll 2004 när de fyra vännerna satt och pratade, sjöng och drack lite vin då tanken på en visfestival föddes. Tanken överlevde denna mörka senvinterkväll och på sommaren samma år arrangerades Apollon i Håtteland för första gången på Kvarnberget ovanför Flatö kyrka. Tanken med visfestivalen är att publiken skall komma nära trubaduren så att ögonkontakten och intimiteten finns närvarande mellan dem.

Utgivna CD-skivor

"Om ni lyssna vill en stund" från 1998 är Gåkes första CD. Den innehåller visor av Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Alf Hambe men även de egna visorna "Sauel-Olsa" och "Midsommar-Freja". Den sista är en visa om den kärlek som spirar trots svåra omständigheter mellan den sköna Freja och drängen Mårten runt midsommar vid Ageli ängar på Malön.

År 2001 gav Gåke ut "Han går över strömmen" som endast innehåller visor av Evert Taube. Här finns bland annat visorna "Maj på Malö", "Huldas Karin", "Kärleken och vinden" och "Inbjudan till Bohuslän", alla med stark anknytning till Flatön. Även mindre framförda alster av Taube finns med, såsom beredskapsvisan "Britta" och "Hertig Wilhelms visa".

"Livets Skål" från 2003 innehåller även den visor av Evert Taube, men det finns också visor och tonsatta texter av flera av Sveriges mest erkända poeter, kompositörer och trubadurer såsom Nils Ferlin, Dan Andersson, Gustav Fröding och Olle Adolphson. I den sistnämndes visa "Sign' "Karlsson evig vår" sjunger Gåke duett med Carina Borgström Källén. Bland spåren på "Livets Skål" finns det också äldre schlagers som "Morfar har berättat" av Lasse Dahlquist och "Ungmön på Kärringön" av Gus Morris och Kaj Gullmar.

Gåke har alltid tyckt om att skriva egna texter och i vissa fall även sätta musik till dem, men kanske aldrig haft några långtgående planer på att sjunga in dem på någon CD. Men så någon gång under 2008 tänkte han, varför inte, och efter vissa påtryckningar av personer i hans omedelbara närhet så satte sig Gåke och Pierre Eriksson ner och plockade ihop några av dessa visor och låtar. Resultat blev CD'n "Gulnade ark" som gavs ut 2010 och vars namn refererar till tidens verkan på pappret vilka visorna och låtarna blivit nedtecknade på. Som axplock kan nämnas "Rik i min blick" som är en visa om inre lycka och att vara tillfreds med tillvaron utan behov av materiella ting. Ett annat axplock är "I väntan på Maj" där Gåke besjunger sommarboendets konsekvenser för färjetrafiken och Flatön. I en rad av visorna kommer Gåkes personliga tankar och reflektioner över saker i vår värld fram, exempelvis i "Korta näsors bossa", "Ett hoppfullt par" och "I mitt trygga torn".